Hävikkiviikko on täydessä vauhdissa
Hävikkiviikkoa vietetään 13. - 19.9.2021. Jälleen on hyvä pysähtyä miettimään, mitä voi tehdä toisin.
Ruokahävikkiä syntyy monella tavalla. Sitä syntyy alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa ja kulutusvaiheessa. Ruokahävikki jakautuu ruokaketjussa seuraavasti:
kotitaloudet 107–137 miljoonaa kiloa eli 33 %
elintarviketeollisuus 84 miljoonaa kiloa eli 23 %
ravitsemispalvelut 61 miljoonaa kiloa eli 17 %
kauppa 57 miljoonaa kiloa eli 16 %
alkutuotanto 42 miljoonaa kiloa eli 11 %
Yksittäisen ihmisen on ehkä helpoin vaikuttaa hävikkiin miettimällä omaa kulutustaan. Suomessa yksi henkilö heittää pois ruokaa noin 20-25 kg vuodessa. Helppoja keinoja vaikuttaa ovat esimerkiksi ostosten suunnittelu etukäteen, tähteiden hyödyntäminen ja kaupassa "alelaputettujen" tuotteiden ostaminen. Muista lähiruoka, kuten metsän antimet ja kotimainen kala. On hämmentävää että lähes 80 prosenttia Suomessa syödystä kalasta on tuontikalaa.
Näitä kaikkia ja monia muita syömiseen liittyviä asioita on hyvä pohtia nyt hävikkiviikon aikana. Ja tehdä vaikka muutoksia, sellaisia, jotka sopivat juuri sinulle.
Lisäinfoa: