LION 3/24: Menestyksekäs kaminaprojekti synnytti uuden toimintavan
Neljä rekkalastillista Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja kaminoita on viety Ukrainaan. Rahaa niihin on kerätty yli miljoona euroa yli 30 maasta. Koko projekti suunnitteluineen ja toteutuksineen kesti alle vuoden pienellä, mutta sitäkin tehokkaammalla työryhmällä.
Lions-liiton puheenjohtaja Mika Pirttivaara toteaa, että tämä on yksi parhaista esimerkeistä leijonien itse organisoimasta hankkeesta.
- Hanke toteutettiin ilman pyyntöä tai käskyä ylhäältäpäin. Tämä luo mahdollisuuden tehdä vapaasti ja rohkeasti.
LCIF:n aluejohtaja Jyri Kurki kertoo, että kun noin vuosi sitten suuri generaattoriprojekti Ukrainaan loppui, kollegat kyselivät häneltä, miksi projektia ei toteutettu kansainvälisen säätiön LCIF:n alla. Vastaus oli, että ei tiedetty sen olevan mahdollista.
Tuo pidettiin mielessä, kun Jyri ehdotti uutta kansallista projektia kaminoiden hankkimiseksi. Siitä tehtiin testejä, pidettiin aivoriihiä ja ehdotus esiteltiin Klagenfurtissa Europa Forumissa.
-Vastaanotto ei ollut juhlava, mutta ei täysin lätistäväkään. LCIF:stä todettiin, että ruokaprojekteilla olisi parempi mahdollisuus saada tukea. Minä totesin, että onhan tämä ruokaprojekti, kun liittyy oleellisesti ruoanlaittoon. Kamina paitsi lämmittää, myös mahdollistaa ruoan valmistuksen, Jyri Kurki huomauttaa.
Uusi tehokas toimintatapa
Marraskuussa kaminahanke päätettiin toteuttaa, LCIF:n kanssa tai ei.
- Visio oli pitää ukrainalaiset lämpiminä ja saada heille lämmintä ruokaa, missio oli toimittaa sitä varten tuhansia kaminoita. Hankkeen myötä syntyi selkeä tapa toimia, jota voidaan käyttää mallina muissakin projekteissa, Kurki tiivistää.
Pirttivaaran mukaan tämä tulee ehkä olemaan laajin kansallisesti liikkeelle lähtenyt projekti aikoihin, ja se on herättänyt suurta kiinnostusta järjestömme kansainvälisessä johdossa. Hienoa on, että Suomi näyttäytyy tässä valossa lionstoimintaa yli rajojen yhdistävänä tekijänä.
- Me halusimme luoda uuden ketterän tavan tehdä LCIF:n työtä, ja se on otettu hyvin vastaan. Ihmiset pitävät siitä, ettei kerätä vain rahaa, vaan raha osoitetaan tarvikkeisiin, kuten telttoihin, kaminoihin tai muuhun konkreettiseen. Leijonat haluavat tietää tarkalleen, mihin heidän rahansa menee, kiteyttää Kurki onnistumiseen vaikuttaneita elementtejä.
- Tämä tehtiin matalalla organisaatiolla ja suurella luottamuksella. Kaikessa on kyse ihmisistä, heitä on autettava onnistumaan. Missio on tärkeintä muutoksen onnistumisessa. Tässä projektissa oli hyvin vahva tavoite. Ajattele maailmanlaajuisesti, toimi kansallisesti, Pirttivaara painottaa.
Teija Loponen
Lue lisää tästä ja monesta muusta mielenkiintoisesta aiheesta tuoreesta LION 3/24 -lehdestä osoitteessa www.lions.fi/lionlehti.