LION 3/2020: Suomen leijonien suuri apu Sri Lankassa
Ratnapuran silmäsairaalan uusien tilojen värit ovat kauniin kirkkaita, niin että potilaat, jotka vuosiin eivät ole nähneet, näkisivät leikkauksen jälkeen heti jotain kaunista.
On unohtumaton hetki olla paikalla, kun leikkauksen jälkeen sokean äidin silmiltä poistetaan sideharsotaitokset ja hän näkee kauniin ympäristön lisäksi ensimmäistä kertaa 3-vuotiaan poikansa kasvot.
Myös kauniin hissin sisällä soi rauhallinen musiikki, jotta ne potilaat, jotka eivät koskaan ennen ole olleet hississä, eivät pelkää, kun heitä siirretään leikkaussalista potilashuoneisiin.
Sri Lankan Lions-ystävien työryhmän puheenjohtaja IPID Markus Flaaming, jäsen PDG Matti Paavola, sekä heidän puolisonsa Susanna Gustafsson ja Ulla Paavola vierailivat 29.1. Ratnapurassa tarkoituksena kartoittaa tämän hetken tilanne sairaalassa. Sairaala on jatkorakentamisen osalta täysin valmis ja kokonaan maksettu.
Aikaisemmin pestiin jopa 150 potilaan lakanat ja sairaalavaatteet tavallisella pesukoneella. Nyt sairaalassa on uusi pesula ja siellä kaksi teollisuuspesukonetta ja kuivausrumpua.
Sairaalassa leikattiin vuonna 2019 noin 4 000 kaihipotilasta. Heistä 47 prosenttia oli maksavia potilaita. Näillä maksuilla Suomen leijonien avustuksella saatiin leikattua ilmaiseksi 53 prosenttia.
Sairaala järjestää silmäleirejä myös terveysministeriön pyynnöstä syrjäisille alueille, minne ministeriön resurssit eivät riitä. Tässä seulonnassa löytyy yleensä noin puolelta harmaakaihi. Heidät leikataan ilmaiseksi.
Vuorokaudessa 100−150 potilasta
Dr. Saman Basnayake selittää leikkauksen kulkua ja käytännön toimenpiteitä PID Erkki Laine -auditoriumissa. Erkki Laineen suunnatonta panosta sairaalan rakentamiseksi on välillä vaikea hahmottaa. Silmälääkärit ja hoitajat tutkivat vielä potilaat ja ohjeistavat saattajia ennen leikkausta. Etukäteisneuvonta, joka rauhoittaa potilaita, on jotakin, jota maan muissa sairaaloissa ei ole.
Kaihileikkaukset aloitetaan yleensä aamuyöllä kello 4.00. Vuorokaudessa leikataan 100–150 potilasta. Mahdollinen näkökyvyn puutos korjataan silmälaseilla. Sairaalassa valmistetaan nykyisin tarvittavat silmälasien linssit muutamassa minuutissa.
"Sairaala järjestää silmäleirejä myös syrjäisille alueille, minne terveysministeriön resurssit eivät riitä."
Sairaala on saanut LCIF:n avustuksella kaksi diabeteksen aiheuttamiin silmämuutoksiin liittyvää tutkimuslaitetta. Toinen hienoista laitteista on kehitetty ja valmistettu Oulussa. Kolmannen kalliin laitteen on kustantanut yksityinen pankki Dr. Samanin toivomuksesta.
Dr. Saman on luonut hienon, arvostetun ja käytännöllisen toimintaympäristön. Sinne on ollut helppo saada lääkäreitä ja muu henkilökunta on saanut viikoittain vapaapäiviä, mikä on Sri Lankassa erittäin harvinaista. Suuri kaipaus ja haikeus täyttävät mielen, kun hän nyt toukokuussa jättää silmäsairaalan ja siirtyy kohti uusia haasteita kehittämään toisen sairaalan toimintoja.
Annoimme Dr. Samanille Pentikin Sydän -mobilen kiitoksena monien vuosien aikana sydämellä tehdystä työstä.
Lue lisää tästä ja monista muista mielenkiintoisista aiheista LION 3/2020 -lehdestä www.lions.fi/lionlehti.